Változások kora 2

Borító: 
Lapok: 
Szerző: 
Somogyi Norbert, Radó Gábor, Gyuricza Csaba (szerk.)
Kiadó neve: 
NAIK
Kiadás éve: 
2018
Ismertető: 
Változások kora - sosem volt aktuálisabb ez a megfogalmazás a bennünket körülvevő világra, mint napjainkban, ám soha nem is volt annyira ellentmondásos, mint ma, hiszen a fejlődésnek, a változásoknak ma már látjuk az árnyoldalait is.
Különösen igaz ez a mezőgazdaságra, ahol a második világháború után zöld forradalom eufóriájában úgy érezhettük, megoldottuk a világ élelmezési problémáit. Ma már tudjuk, ez nem sikerült, sőt, a termelés megtöbbszörözése érdekében fölhasznált hihetetlen mennyiségű fosszilis energiahordozó is minden bizonnyal hozzájárult annak a folyamatnak a kiteljesedéséhez, amit ma a globális kihívások egyik legfenyegetőbbjének tartunk és klímaváltozásnak nevezünk.
 
Globális kihívásra csak globális összefogással lehet választ adni a mezőgazdaságban is.
A világban számtalan formája alakult ki ennek a tevékenységnek, nélküle nem létezne az emberi civilizáció, legalábbis mai formájában nem. De talán pontosan az agrárium eme sokfélesége segíthet bennünket abban, hogy sokszínűségét megismerve megtaláljuk az utat, ami a jövő fönntartható mezőgazdasága felé vezet bennünket ebben a gyorsan változó világban - a változások korában.