Posoni kert, kiben minden kerti munkák, rendelések, virágokkal, veteményekkel, fákkal, gyümölcsökkel és kerti csömötékkel való baimolódások

Borító: 
Lapok: 
Szerző: 
Lippay János
Kiadó neve: 
Academiai bötükkel Cosmerovius Máthe császár urunk ő fölsége könyv-nyomtatojának bötüijvel
Kiadás éve: 
1664
Ismertető: 
 
Lippay János 1606. november 1-jén született. Iskoláit Pozsonyban és Bécsben, majd Grazban végezte. Az 1630-as években folytatta teológiai tanulmányait, majd jezsuita szerzetes és pap lett. Győrben, Bécsben és Nagyszombatban tanított, valamint több rendházat is vezetett. Az 1660-as évek elején visszatért Pozsonyba, és itt írta kertészeti műveit.
 
Lippay János fő műve, a Posoni kert, kiben minden kerti munkák, rendelések, virágokkal, veteményekkel, fákkal, gyümölcsökkel és kerti csömötékkel való baimolódások három részből áll. Az első könyv, a Virágos kert 1664-ben Nagyszombatban, a második, a Veteményes kert ugyanabban az évben Bécsben, míg a harmadik, a Gyümölcsös kert a szerző halála után, 1667-ben szintén Bécsben jelent meg. A művet Lippay János bátyja, Lippay György esztergomi érsek kérésére írta.
 
        
 
A könyv első része bemutatja a kertészkedés emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait, a kertépítészetet, a virágok ültetésének, gondozásának és nemesítésének alapjait.
A második részben Lippay János a veteményeskert telepítéséről, a különböző zöldségfélékről (saláták, hagymák, káposztafélék), azok tartósítási eljárásairól és a vetemények kártevői elleni védekezésről ír.
A harmadik, Gyümölcsös kert című rész a gyümölcsfák neveléséről, oltásáról, betegségeiről, valamint a gyümölcsök tárolásáról és befőzéséről szól.
 
Lippay János öt könyvet írt, ezekből a Calendarium oeconomicum perpetuum és a Posoni kert maradt fenn az utókornak. A két mű tartalma szorosan összekapcsolódik, ezért néhány könyvtárban együtt kezelik, egy könyvbe köttették őket.
A Calendarium oeconomicum perpetuum 1662-ben jelent meg, magyar nyelven. Lippay az antik szerzők (pl. Plinius) kertészeti művei alapján készítette, és mindennapi használatra szánta művét. A könyvből több példány is fennmaradt, és az Országos Széchényi Könyvtár digitalizált formában is elérhetővé tette a művet, mely itt nézhető meg.
 
       
 
A Posoni kert Könyvtárunk régi könyves gyűjteményének egyik nagy kincse, ez az állomány legkorábbi magyar nyelvű könyve.
2002-es reprint kiadása a Walleshausen Gyula Segédkönyvtárban tekinthető meg; elektronikusan pedig a Hungaricana adatbázisban érhető el a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum digitalizált kötete, melyben Lippay János mindkét fennmaradt műve olvasható.