Nature in the Balance: The Economics of Biodiversity

Borító: 
Lapok: 
Szerző: 
Dieter Helm, Cameron Hepburn
Kiadó neve: 
Oxford University Press
Kiadás éve: 
2014
Ismertető: 
 
A biológiai sokféleség csökkenése világszerte széles körben elismert probléma. Azonban ennek a folyamatnak a lassítására illetve visszafordítására, a Föld természeti tőkéjének védelmére szolgáló irányelvek alkotásához szolgáló mérési- és elemzési módszerek súlyos hiányosságokat szenvednek. 
Ez a kötet összefoglalja a "biológiai sokféleség" koncepcióját, a mögöttes ökoszisztémák tudományágait és a biológiai sokféleség térbeli feltérképezésében elért eredményeket. Bemutatja a legfontosabb gazdasági eszközök használatát, illetve az ezekkel való visszaélést, beleértve a közgazdasági értékelési technikákat és becsléseket, a költség-haszon elemzést, valamint a természeti tőkére és a „zöld könyvelésre” (green accounting) vonatkozó fogalmakat. 
 
A könyv a biológiai sokféleség védelmének és a gazdasági növekedésnek a komplex kapcsolatát vizsgálja nemzetközi szinten. A főbb kérdések áttekintése mellett a fejezetek konkrét példákat is bemutatnak, mint például az Egyesült Királyságban a nemzeti ökoszisztéma-értékelés és a TEEB (The Economics of Ecosystems and Biodiversity) jelentés.
 
Az ismertető forrása: Oxford Scholarship