Információk szerzőknek

Regisztráció

A Szent István Egyetem oktatói és hallgatói az MTMT oldalán önállóan regisztrálhatnak a rendszerbe. A regisztráció során kérjük, mindenképpen jelölje meg a hierarchiában megjelenő legmélyebb szinten, hogy jelenleg a Szent István Egyetem melyik részlegének dolgozója/kutatója vagy melyik doktori iskola hallgatója.

Az intézmény kiválasztásának módja: a munkahely megnevezésénél a legördülő listából a Szent István Egyetem kiválasztása után a [teljes hierarchia] feliratra kattintva lehet a hierarchiát megjeleníteni és a megfelelő intézményt kiválasztani.

Regisztrációját a SZIE intézményi MTMT adminisztrátora hagyja jóvá, erről elektronikusan kap értesítést a megadott e-mail címre 2 munkanapon belül. Ha 2 munkanapon belül nem kap erről e-mail értesítést, akkor forduljon az intézményében megbízott adminisztrátorhoz a regisztráció elvégzéséhez.

Az MTMT használatához a felhasználói neve az e-mail címe lesz. A megadott jelszó csak egyszeri belépésre használható, ezért az első bejelentkezést követően kérjük, hogy a Jelszó menüben változtassa meg jelszavát.

oldal tetejére

Hasznos tudnivalók az MTMT használatához
 • Az MTMT-t Firefox-ra és Google Chrome-ra optimalizálják, ezért javasolt kerülni az Internet Explorer használatát.
 • A tudománymetriai táblázatok és néhány egyéb adat megjelenítéséhez szükséges, hogy a böngésző programban engedélyezettek legyenek a felugró ablakok.
 • A közlemények bevitelének javasolt sorrendje a következő:
  • Társszerzők által felvitt közlemények magamhoz rendelése.
  • Importálás adatbázisokból. Következő lépésként érdemes ellenőrizni, hogy a feltöltendő publikáció megtalálható-e a WoS, Scopus és a Matarka multidiszciplináris adatbázisok valamelyikében.
  • Kézi közleményfelvitel, amennyiben a publikáció nem található meg az adatbázisok egyikében sem.
 • A szerző adatai csak akkor jelennek meg a nyilvános felületen, ha a szerzői adatlapján a „Publikációs és idézettségi adatok érvényessége” dátumot kitölti, valamint az importált és kézzel rögzített publikációit jóváhagyja.

   

oldal tetejére

Adatok pontos megadása

Az adatok (oldalszám, adatbázis azonosítók) pontos megadásának a közlemények bírálatában és a társszerzők által már bevitt közlemények felismerésében kiemelt jelentősége van.

A tudománymetriai adatokat tartalmazó táblázatban a teljes tudományos közlemények közé sorolható művek esetében különösen kell figyelni publikációk felvitelekor az adatok pontos megadására:

 • Könyvrészlet típusú művek esetében nem csak az első, hanem az utolsó oldalszám mező kitöltése is fontos.
 • Könyv típusú művek esetében a terjedelmi adat megadása szintén javasolt. Az adatbeviteli űrlapon ez nem kötelezően kitöltendő mező, de tudománymetriai szempontból fontos adat, így a publikáló szerző érdeke annak bevitele. (Egyes tudományos osztályoknál a könyvrészlet típusú művek csak akkor kerülnek a fent említett teljes tudományos művek közé, ha a befoglaló mű terjedelmi adata meg van adva és az elér bizonyos oldalszámot. Az MTA IX. Osztály tudományterület szerinti értékelő táblázatában ez 112 oldalt jelent.)

oldal tetejére

Duplumok

Az MTMT nem tartalmazhat duplumokat (többszörösen rögzített publikációkat). A duplumok ugyanis hamis adatsorokat és az egyetem számára előnytelen statisztikát eredményeznek.

Az adatbázisban kiemelten fontos, hogy a társszerzők által bevitt adatok ne szerepeljenek többszörösen. Az adatbevitelnél ezért először ellenőrizni kell, hogy egy másik társszerző nem vitte-e már be az adatokat. Ha már szerepel a publikáció az MTMT-ben, akkor a rekord csatolásával lehet azokat a saját szerzői listában is megjelentetni. Duplum keletkezése, a rendszer által küldött duplumjelzés vagy egyéni duplumtalálat esetén forduljon kari adminisztrátorához, aki segít a duplumok megfelelő kezelésében, összefésülésében.

oldal tetejére

Intézményi hozzárendelés

Ahhoz, hogy az MTMT hiteles intézményi statisztikákat szolgáltasson, az adatfelvitel során rögzíteni kell azt is, hogy a műveket milyen minőségükben (melyik intézmény melyik alegységéhez köthetően) publikálták a szerzők. Az MTMT-ben található intézményi hozzárendelés funkciójának szerepe, hogy a rekordok azokhoz a szervezeti egységekhez legyenek csatolva, ahol a szerzők az adott évben tevékenykedtek, s kutatásuk eredményeként az intézet vagy tanszék nevének feltüntetésével jelentették meg a publikációikat.

Az intézményi hozzárendelés beállítása a szerzők feladata az adatbevitel során. Utólag is pótolható a "Javítható szerzői lista” megnyitásával, az adott publikáció kiválasztását követően a „Szerkesztés” és a „Szerzői hozzárendelés” funkciók segítségével a név mellett ki lehet választani a megfelelő intézményt. Az utólagos pótlásban az adminisztrátorok is segítséget nyújtanak, de a visszamenőleges javításhoz szükséges az oktatók közreműködése.

oldal tetejére

Értékelő táblázatok

A szerző a bírálati szempontok érvényesülését az MTMT által automatikusan generált, a feltöltött és jóváhagyott publikációk alapján számoló „Értékelő lista” táblázatokban ellenőrizheti. Ezen listák az „Adatbevivő, szerkesztő oldalról” érhetők el.

A táblázatok közül a szerzők kiválaszthatják, hogy a nyilvános felületen a nevükre keresve az Összefoglaló táblázat (Hirsch-index nélküli) vagy az Általános értékelő táblázat (Hirsch-indexet tartalmazó) jelenjen meg. Ezen kívül a Táblázatválasztás funkcióval beállítható, melyik MTA osztály szabályai szerint számolja, csoportosítsa a feltöltött közleményeket az MTMT. A Táblázatválasztás linkre kattintva megnyíló felugró ablakban a legördülő menüből kiválasztott osztály után az [Ezt választom] feliratra kattintva rögzíthető a beállítás.

oldal tetejére