Könyvtárosok Vándorgyűlése Miskolcon

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 49. Vándorgyűlése 2017. július 5. és 7. között került megrendezésre Miskolcon.
 
A Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár munkatársai a korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vettek az országos rendezvényen, hogy tájékozódjanak a szakma jelenlegi kérdéseiről és kihívásairól.
 
A Vándorgyűlés idei témája „Az élet minősége. Könyvtárosok a társadalom szolgálatában” volt, melynek aktualitását a szakma alapfeladatai és a környezeti kihívások adják. Az MKE a konferencia tematikájának meghatározásakor figyelembe vette az IFLA (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége) idei célkitűzéseit és az Európai Parlament szakpolitikai törekvéseit is. Ennek megfelelően a megrendezett plenáris és szekcióülések a szűkebb és tágabb társadalmi környezet életminőségének javítási lehetőségeit vizsgálták a hazai könyvtárak szemszögéből.
 
A rendezvény második napján kisplenáris üléseken, és kisebb szekcióüléseken bővíthették tudásukat a könyvtárosok. Az előadásokon többek között a zöld könyvtárakról, a különböző tudományos adatbázisokról, a plágiumkereső szoftverekről, a biblioterápiás módszerekről, valamint a minőségbiztosítási rendszerek fontosságáról cserélhettek tapasztalatokat a résztvevők. A konferencia ideje alatt számos kiállító cég könyvtáraknak készülő szolgáltatásait, termékeit is megismerhették az érdeklődők.
 
A szakmai előadásokon túl, a hagyományoknak megfelelően kulturális rendezvények is színesítették a Vándorgyűlés programját. A résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerni a város könyvtárai közül a Selmeci Műemlékkönyvtárat, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeumot, valamint a Lévay József Muzeális Könyvtárat. Az utolsó napon kirándulásokon vehettek részt az érdeklődők, amelyek által megismerhették Miskolc környékének természeti és kulturális értékeit.
 
A Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár munkatársainak néhány fényképe a rendezvényről: