Biofilia : gondolatok a fenntarthatóságról és a fennmaradásról

Borító: 
Lapok: 
Szerző: 
Horváth József
Kiadó neve: 
Agroinform Kiadó
Kiadás éve: 
2017
Ismertető: 

A könyv szerzője az ember és a természet kapcsolatát elemzi és rámutat azokra a nehézségekre, amelyek a világ népességének növekedésével, a megnövekedett ipari termeléssel, a talaj, a víz, a légkör és a természet kiárusításával, a túlzott szén-dioxid kibocsátással, globális felmelegedéssel, a klímaváltozással és az ökoszisztémák pusztulásával kapcsolatban felmerülnek.
A 20. század első felének nagy szellemi áramlatai után az ökológiai gondolkodás megkésve csak az 1970-es kezdve erősödött fel. A környezeti változások, a természet pusztulása, az erőforrások globális kimerülése egy olyan ökológikus gondolkodás és nézetrendszer kifejlődéséhez vezetett, amelynek során az emberiségnek fel kellett ismernie azt, hogy a természet feletti uralma helyett a békés együttélésre van szükség a természettel.
A 20. század ökológiai változásai arra hívják fel a 21. századi ember figyelmét, meg kell változtatnia a Föld életadó rendszerével kapcsolatos és félrevezető véleményét, és erre alapozott viselkedését, továbbá figyelembe kell venni a jövőbeli lehetőségeit, még ha azok a megszokott fogyasztásának jelentős csökkenésével is járnak.
Az emberiség cselekedeteit évtizedeken át meghatározó növekedési kényszert felváltotta az aggodalom; az ember aggodalma a fennmaradásért, a túlélésért. Ezt pedig csak az önkorlátozó erkölcs és az ökológikus gondolkodású és cselekvőképes ember. A Homo moralis és a Homo oecologus képes megteremteni.

Az ismertető forrása
Katalógus