Április 30. a Méhek Napja

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 1994 április 30-án tartotta meg az első Méhek Napja rendezvényt, aminek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a méhekre, azok védelmére és a természetben betöltött szerepükre.
Az azóta eltelt 24 év alatt életterük hanyatlott, a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökkent.
 
Az idei Méhek Napjához kapcsolódva 2018. április 18-án Óbudán, a Mészkőparkban több méhbarát növényt ültettek el. Az akció keretében Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke is felszólalt, és felhívta figyelmünket, hogy milyen nagy segítség lehet a méhek számára a július-augusztusban virágzó növények kertbe, parkba való kiültetése, de akár egy erkélyen, teraszkorláton elhelyezett balkonláda virágai is.
 
Bross Péter azt is bejelentette, hogy az OMME ősszel indítja el a „Méhbarát Település” pályázatot, hogy a települések önkormányzatai a méheknek hasznos virágokat, bokrokat, fákat használjanak fel minél nagyobb számban, minél nagyobb területen.
 
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által ajánlott méhbarát növények többek között: szelídgesztenye, hárs félék, kínai mézesfa, japánakác, nyári orgona, kékszakáll, levendula, sudárzsállya, levendula, szarkaláb, csillagfű, menta, oregánó, zsálya, izsóp.
A méhbarát kiskert növényeinek listája az OMME honlapján olvasható.
 
 
Méhekról, méhészetről szóló legfrissebb beszerzésünk könyvajánlója a képre kattintva érhető el: